Een nieuwe LED verlichting voor de Grote Markt

Een nieuwe LED verlichting voor de Grote Markt

De Grote Markt oogt vandaag nog mooier dankzij haar vernieuwde LED verlichting. De eerste stappen voor het uitrollen van het nieuwe verlichtingssysteem werden in 2012 gezet. Eind 2016 werden de werken voltooid. Deze heeft als doelstelling om de gebouwen zowel letterlijk als figuurlijk in de schijnwerpers te plaatsen. Er werd gebruik gemaakt van de recentste LED technologie, die de architecturale details weergeeft van de historische gebouwen van de Grote Markt, zoals o.a. het Stadhuis, waarbij een homogeniteit aan het geheel van de plek werd behouden.

Bij specifieke evenementen kan de verlichting bijna oneindig veel lichtspelen opvoeren. Door in deze technologische oplossing te voorzien kan men, dankzij een intelligente centrale bediening vanuit het stadhuis de intensiteit en de kleur van elk licht afzonderlijk veranderen. De Grote Markt is met in totaal meer dan 1600 afzonderlijk aangestuurde LED-schijnwerpers uitgerust dat de gebouwen tot hun recht doet komen. Meer dan 10km glasvezelnetwerk werd uitgerold om voor licht- en geluidsshows.

De Stad Brussel kan op die manier besparen op onderhoudskosten alsook op haar energieverbruik. Het energieverbruik voor het verlichten van 27 gebouwen op de markt verbruikt vandaag minder energie van de oude verlichting van 2 gebouwen via klassieke verlichting.