H2020 “RESPONSE” project om Energiepositieve wijken te ontwikkelen

H2020 “RESPONSE” project om Energiepositieve wijken te ontwikkelen

RESPONSE is een project dat door de Europese Commissie wordt gesubsidieerd via de projectoproep "Smart Cities and Communities", dat deel uitmaakt van het Horizon 2020-programma, een Europees kaderprogramma voor onderzoek en innovatie 2014-2020.


Het project heeft tot doel innovatieve en geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen en te testen en zo bij te dragen tot de ontwikkeling van "energiepositieve wijken" in Europa tegen 2050. Onder "energiepositieve wijken” verstaat de Stad Brussel een duurzame wijk, die de biodiversiteit eer aandoet en die meer energie produceert dan verbruikt. 
Zulke projecten moeten dus rekening houden met de interactie en integratie tussen gebouwen, gebruikers en het hele energiesysteem, evenals met de implicaties van elektromobiliteit.

In Brussel is de Noordwijk geselecteerd om de eerste energiepositieve wijk van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te worden. Om dit doel te bereiken zal de Stad Brussel o.a. samenwerken met de vzw Up4North , die ook partner is in het Europese RESPONSE project, en met alle andere belanghebbenden in de wijk. 

Het RESPONSE-project heeft een looptijd van 5 jaar (beginnend in oktober 2020) en stelt de betrokken steden, met name de “ligththouse” steden Dijon (FR) en Turku (FI) en partnersteden Brussel (BE), Zaragoza (ES), Botosani (RO), Ptolemaida (GR), Gabrovo (BG) en Severodonetsk (UA), de ontwikkeling van energiepositieve wijken te faciliteren. 

Om de impact van het project na de demonstratiefase te vergroten, moet elke stad een gedurfde stadsvisie voor 2050 ontwikkelen waarin stedenbouwkundige, technische, financiële en sociale aspecten aan bod komen. Elke "visie" moet een operationeel luik bevatten die de fasen van planning, uitvoering en replicatie van oplossingen beschrijft.

Het consortium van het RESPONSE-project wordt geleid door het Europees Instituut voor Energie (EIFER) in Duitsland, en wordt op technisch vlak ondersteund door het Centrum voor Onderzoek en Technologie van Griekenland, CERTH, en omvat in totaal 53 partners.

Meer informatie: https://h2020response.eu/