Winnaars van de Smart City projectoproep 2016

Winnaars van de Smart City projectoproep 2016

Eind maart 2016 lanceerde de Stad Brussel heeft haar eerste Smart City projectoproep. Onder de vele ingediende projecten, werden er 6 weerhouden. Deze hebben een financiële steun van 5000€ gekregen om hun project te realiseren. Hieronder de winnende organisaties en een beschrijving van hun project:

  • Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (VIAS, voorheen BIVV): het doel van het project is om parkeerplaatsen die zijn voorbehouden aan mensen met beperkte mobiliteit te voorzien met intelligente sensoren. Dankzij de ontwikkeling van een mobiele-applicatie kan de gebruiker gemakkelijk de vrije plaatsen lokaliseren en erheen gaan om zijn of haar voertuig te parkeren. Een eerste pilootfase zal zorgen voor het uitvoeren van een onderzoek op ongeveer twintig plaatsen in de buurt van toeristische zones.
  • Kenniscentrum Woonzorg Brussel: de ontwikkeling van de applicatie 'Buur(t)Pensioen-Pens (i)onsQuartier' zal gericht zijn op het bevorderen van de uitwisseling van diensten tussen inwoners van eenzelfde wijk.
  • Raconte-moi BXL: gedragen door het Openbaar Onderwijs van de Stad, streeft dit project de creatie na van een digitaal boek dat verrijkt werd op basis van een verhaal en illustraties gemaakt door de leerlingen van de scholen. Enerzijds laat het project toe om het verband na te gaan dat de kinderen en de tieners hebben ten opzichte van hun stad. Anderzijds geeft het aanleiding tot innovatieve reflecties over de impact van technologie op pedagogische praktijken.
  • Muntpunt: bedoeling van het project is het initiëren van digitale wandelingen doorheen de stad, alsook het organiseren van cursussen rond digitale vaardigheden, en het creëren van een app-o-theek
  • Accès et Mobilité pour Tous (AMT): dit is een mobiele applicatie met een geolokaliseerde kaart die aandachtspunten toont die toegankelijk zijn voor personen met een beperking. Deze app genereert routes en biedt gebruikers de mogelijkheid om opmerkingen te maken over bestaande interessante plaatsen en nieuwe te suggereren.
  • WIMFI: een mobiele app en een burgernetwerk dat beelden en gevoelens van vreugde of verdriet deelt.